Piece i kozy wracają do łask

Wielu osobom piece typu koza bez wątpienia kojarzą się z czasami PRL, gdy tego typu rozwiązania były dość często wykorzystywane. Zazwyczaj te skojarzenia nie są najlepsze i wiele osób ma wyobrażenie brzydkiego piecyka stojącego pośrodku pokoju, kopcącego i sprawiającego, że wnętrze nie jest przyjazne użytkownikom. Jednak obecnie musimy zauważyć, że rynek istotnie się zmienił a piece wolnostojące mają zupełnie inny charakter, zostały udoskonalone i cieszą się coraz większym zainteresowaniem.

Zmieniła się zarówno ich stylistyka jak i technologia, w ramach których działają. Dzięki temu świetnie sprawdzają się w praktyce, tworzą szczelnie zamknięte paleniska z dekoracyjna obudową, które w wielu miejscach zastępują tradycyjne kominki. Kozy, stają się atrakcyjnym rozwiązaniem dla osób, które ze względów technicznych nie mogą zdecydować się na montaż tradycyjnego kominka.

Zalety pieców wolnostojących

Kozy z roku na rok cieszą się coraz większym zainteresowaniem, a lista zalet o których można powiedzieć w odniesieniu do tych piecyków jest naprawdę pokaźna:

– idealna opcja dla osób, które chcą mieć w domu widok żywego ognia, ale nie mogą zdecydować się na kominek

– można je ustawić w dowolnym miejscu dbając wyłącznie o podłączenie do komina

– koza jest znacznie lżejsza niż kominek więc nie musimy wzmacniać stropu

– zajmuje mniej miejsca niż kominek i jest znacznie tańsza

– zamknięta komora spalania

– można uzyskać dużą moc i tym samym sporą ilość ciepła do ogrzewania pomieszczeń

– oferowane są w wielu ciekawych wzorach, kształtach, kolorach zarówno w nowoczesnej jak i klasycznej formie

– niektóre modele można wykorzystywać do pieczenia i gotowania

– sprawność jest na poziomie tradycyjnego kominka

– ciepło oddaje całą powierzchnią również rurą, która odprowadza spaliny do komina

– piec można demontować i przenosić w inne miejsca

– można zastosować system dopalający spaliny, który zagwarantuje czystość

– paliwem mogą być tanie, odnawialne źródła energii.

Wejdź na stronę www.szalonymax.pl i sprawdź asortyment

http://www.szalonymax.pl/


Żeliwna czy stalowa – co lepiej wybrać?

Piec żeliwny ma tradycyjną formę i jest zdobiony dodatkowymi motywami dekoracyjnymi. Wnętrza wykłada się cegłą szamotową, dzięki której dłużej trzymane jest ciepło. Kozy z żeliwa dostępne są w kilku wersjach kolorystycznych.

Piec stalowy ze względu na cienkie ściany ma niewielkie możliwości akumulacyjne. Oddawanie ciepła zacznie sie więc bardzo szybko po rozpaleniu takiego pieca, natomiast skończy się również szybko po jego wygaszeniu. Zaletą będzie jednak to, ze piec jest dużo lżejszy przy podobnej powierzchni grzewczej w porównaniu z piecami żeliwnymi. Mają znacznie wyższa temperaturę ścian, dlatego ze względów bezpieczeństwa zaleca sie stosowanie gładkich okładzin z kafli ceramicznych bądź kamiennych.

O czym należy pamiętać przy wyborze kozy

Zanim zdecydujemy się na kozę powinniśmy pomyśleć o odpowiedniej mocy. Zakłada się, że 1kW mocy pozwala ogrzać około 10-12 metrów kwadratowych powierzchni. Oprócz tego zwracamy uwagę na czas palenia minimum 8 godzin przy pełnym palenisku. Warto także zobaczyć jaka będzie sprawność pieca. Powinna być na poziomie minimum 70%. Należy także zwracać uwagę na bezpieczeństwo użytkowania pieca, dlatego regularnie należy zwracać uwagę na szczelność przewodów do odprowadzania spalin.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *